Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy fondant z masłem orzechowym
Czym jest fondant czekoladowy? Jest to ciasto, które w środku ma płynną masę, która wypływa po przekrojeniu. Jest to idealny deser dla osób, które kochają słodkości. Dodatek masła orzechowego nadaje masie lekko słony, orzechowy smak.
Z tego przepisu dowiesz się:
- w czym piec fondant czekoladowy
- jak zrobić lava cake
- jak się robi fondant czekoladowy
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem. W garnuszku roztapiamy 125 gramów masła, rozpuszczamy w nim czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Odstawiamy masę, aby przestygła.
2. W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując, dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy, aż składniki się połączą.
3. Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).
4. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.
5. Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.