Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kluseczkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
cebula 2 szt
ketchup ziołowy 6 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kminek 1 szczypta
olej do smażenia

Kluseczki

mąka pszenna 500 g
jajko 1 szt
sól
woda zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kluseczkami

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.

2. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcajmi na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić i dodać do gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 03.12.2014 13:01
super rozgrzewająca zupka:)
erym 03.12.2014 12:27
chodzi za mna taki gulasz z kluseczkami, super sprawa...
wwwiolka 03.12.2014 12:20
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak