Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebowa zapiekanka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 500 g
sól
boczek wędzony 150 g
chleb 300 g (pszenny)
jabłko 1 duże
orzechy pekan 200 g
tłuszcz do formy
grappa 40 ml (może być winiak)
jajko 4 szt
śmietana gęsta 100 ml
tymianek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 750 ml
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowa zapiekanka

Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia.

Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan.

Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek.

Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 01.12.2014 14:03
Wygląda przepysznie.
Wacław 01.12.2014 09:56
fajne jedzonko :-)
Renataj 30.11.2014 18:18
Rewelacyjny pomysł:)
gosia561 30.11.2014 17:28
super kolacja
norweska20 30.11.2014 17:14
smacznie u ciebie
Magda60 30.11.2014 16:01
apetyczne danie
IwonaDD 30.11.2014 15:57
pyszna zapieknka
Konczi 30.11.2014 15:47
Świetnie wyglądaj ta zapiekanka :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak