Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki z kiełbasą krakowską suchą, duszoną cielęciną i ogórkami w jogurcie z miętą Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 3 szklanowa
śmietana 12% 3 łyżki
masło 2 łyżki
kiełbasa krakowska 12 plastrów
łopatka cielęca 1 1/2 kg
pomidory malinowe 600 g
cebula czerwona 2 szt.
czosnek 8 ząbków
papryka zielona 1 szt.
papryczka chili 2 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
ocet winny czerwony 5 łyżek
Kmin rzymski mielony Prymat
ogórki 2 szt.
mięta
sok z cytryny
sambal oelek
jogurt gęsty 1/4 szklanki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki z kiełbasą krakowską suchą, duszoną cielęciną i ogórkami w jogurcie z miętą Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Łopatkę nasmaruj solą, kminem i papryką mieloną. Przesmaż na oliwie i umieść w płaskim garnku do duszenia (najlepiej żeliwnym). Dorzuć pokrojone w grubą kostkę pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodaj jeszcze listek laurowy i ocet. Całość zalej wodą, tak aby mięso jeszcze wystawało. Duś około 2-3 godz., aż cielęcina będzie się rozpadać. Ostudź, a gdy ostygnie, porwij wzdłuż włókien i wymieszaj z częścią powstałego sosu. Następnie podgrzej. Wytnij gniazdo nasienne z ogórka i pokrój w kostkę ½ × ½ cm. Wrzuć do miski. Posól ogórka i pozostaw na 10 min, aby puścił wodę - odlej. Do ogórka dodaj miętę i pozostałe składniki. Składniki ciasta wymieszaj, po czym dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzące od dłoni. Gotowe podziel na kulki i rozwałkuj na cienkie plasterki. Podpłomyki smaż na suchej patelni, aż się zrumienią. Gotowe przekładaj na deskę i przykryj ściereczką. Na każdy kawałek kładź plastry kiełbasy krakowskiej suchej, porwaną cielęcinę i ogórki. Zwijaj i podawaj jak najszybciej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.11.2014 10:10
Przepyszne danie, z przyjemnością bym zjadła.
Lucan 28.11.2014 19:48
podpłomyki są pyszne:)
IKrakowianka 28.11.2014 17:56
pyszne i jak ślicznie podane!
Aleksandra/Olcia 28.11.2014 17:37
apetycznie podane
Stenka 28.11.2014 17:08
zachęcająco wygląda
norweska20 28.11.2014 16:16
co za apetyczne połączenie :)
Magda60 28.11.2014 15:40
pięknie i pysznie
Konczi 28.11.2014 15:33
bajecznie wygląda.. super!
aginaa 28.11.2014 15:04
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak