Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy puszek

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 g
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Krem

mleko 3,2% 850 ml
masło lub margaryna 250 g
budyń śmietankowy 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy 16 g
sok pomarańczowy 3 łyżki
dżem owocowy 400 ml

Poncz

woda 3/4 szklanki
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
rum 2 łyżki

Dekoracja

polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy puszek

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy.
Krok 1 - Pomarańczowy puszek foto
2
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta.
Krok 2 - Pomarańczowy puszek foto
3
Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami,gotujemy budyń.Studzimy.
Krok 3 - Pomarańczowy puszek foto
4
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny.Miksujemy na puszysty krem.Składniki ponczu łączymy ze sobą
Krok 4 - Pomarańczowy puszek foto
5
Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy,przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało.
Krok 5 - Pomarańczowy puszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.11.2014 15:07
świetne ciacho
Wacław 28.11.2014 10:43
pyszne i apetyczne !!!
Zdzisław 28.11.2014 09:23
takie ciasta to bardzo lubię
anemon 28.11.2014 08:29
Bardzo apetycznie się prezentuje.
gusia1000 28.11.2014 00:32
Znakomite ciasto.
Bernadeta1 27.11.2014 19:53
pysznie wygląda Twoje ciasto
noninka77 27.11.2014 18:43
Piękna prezentacja :)
Skotka 27.11.2014 17:50
Wygląda ślicznie:)
Janina 27.11.2014 17:22
Świetne ciacho;)
Wiktoria29 27.11.2014 16:42
wygląda bardzo smakowicie
Agata3 27.11.2014 14:10
super orzeźwiające ciasto :)
iziona 27.11.2014 13:30
Kochana jak zawsze cudo :)
czekoladka_m 27.11.2014 13:25
przepysznie wygląda!
Triss 27.11.2014 13:09
Super ciacho.;)
ania2610 27.11.2014 12:27
pyszne ciacho w sam raz do kawki!
Mniam 27.11.2014 11:42
Wspaniałe ciasto! Ostatnio robiłam podobne, ale cytrynowe :)
Renata9 27.11.2014 11:10
bardzo smaczne ciacho, aż ślinka leci
gosia1988 27.11.2014 10:31
rewelacyjne ciasto
Pietruszka 27.11.2014 10:16
apetyczne ciasto
Kuchenka 27.11.2014 10:16
świetne ciacho :)
mysza75 27.11.2014 09:53
jaki pyszne ciacho i ten smak
Malinka 27.11.2014 09:52
Taki puszek to dopiero smakuje!
Konczi 27.11.2014 09:04
Świetne ciachunio !
bietka 27.11.2014 09:03
pyszne ciacho, poproszę kawałeczek :)
dodi 27.11.2014 08:55
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak