Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z łososiem i mozzarellą
Kroki postępowania
Do miski przekładamy składniki na kruchy spód: jajko, mąkę, masło, sól i śmietanę. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Do miseczki przekładamy składniki potrzebne do wykonania sosu: jajka, śmietanę, przyprawy (pieprz, gałka, sól).
Mieszamy składniki sosu śmietanowego.
Ciasto rozkładamy na blaszce do tarty - nakłuwamy widelcem. Pomidory kroimy w plastry i umieszczamy na cieście.
Łososia wędzonego kroimy w ćwiartki, mozzarellę kroimy w plastry.
Łososia i mozzarellę naprzemiennie układamy na cieście.
Całość zalewamy przygotowanym sosem.
Górę tarty obsypujemy pestkami dyni. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 30 minut. Smacznego :)