Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody podwójnie miętowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada 10 dag (nadziewana miętowa)
śmietana kremówka 1,5 szkl
mleko 1/2 szkl
likier miętowy 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 10 dag
mięta liście

Porada

Lody podawać od razu po włożeniu do pucharków

Przepis i sposób przygotowania na: Lody podwójnie miętowe

Kroki postępowania

1
Połowę czekolady miętowej zetrzeć na tarce o dużych oczkach a resztę posiekać w drobną kostkę.
Krok 1 - Lody podwójnie miętowe  foto
2
Żółtka z cukrem zmiksować.
Krok 2 - Lody podwójnie miętowe  foto
3
Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzać, gdy zgęstnieje, ostudzić.
Krok 3 - Lody podwójnie miętowe  foto
4
Śmietanę ubić, połączyć z masą jajeczną, zmiksować.
Krok 4 - Lody podwójnie miętowe  foto
5
Dodać likier i pół łyżeczki kropli miętowych, wymieszać.
Krok 5 - Lody podwójnie miętowe  foto
6
Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Krok 6 - Lody podwójnie miętowe  foto
7
W trakcie procesu mrożenia, zmiksować 2-3 razy. Następnie dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, zamrozić.
Krok 7 - Lody podwójnie miętowe  foto
8
Przełożyć do pucharków, posypać startą czekoladą, ozdobić miętą, podawać.
Krok 8 - Lody podwójnie miętowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.11.2014 16:08
świetne lody
erym 16.11.2014 14:36
wyglada cudnie, chce srobowac!
RenataZ-et 16.11.2014 13:27
@Anna133 – dokładnie tak jak napisała @Beatris wszystko ładnie się połączy i nic się nie zważy, tak więc polecam taki sposób :)
Beatris 16.11.2014 10:40
Ja też często robię lody w taki sposób, czyli wlewam gorące mleko do kremu z żółtek (a jajka najczęściej mam prosto z lodówki, więc różnica temperatury jest duża) i zawsze mi się ładnie wszystko połączy... Miętowe lody to najlepsze lody dla moich dzieci, ale ze względu na młodsze zamiast likieru dodaję syrop:) Twoje lody wyglądają tak pysznie, że nabrałam ochoty na porcyjkę:) Chyba dzisiaj zrobię na deser...
Anna133 16.11.2014 08:38
znakomite, nigdy nie wlewałam mleka do jajek ubitych, czy to się nie zważy ? czy trzeba tak jak w przypadku śmietanki najpierw wyrównać tem. ? ciekawy pomysł chetnie wypróbuję
gusia1000 16.11.2014 00:14
Znakomite lody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak