Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sum w białym winie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

wino białe wytrawne 1 szklanka
cebula 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku wg uznania
pieprz wg uznania
miód gryczany 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Składnik podstawowy

ryba 1 niewielki sum

Dodatkowo

mąka wg potrzeb
masło do smażenia 2 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
zielenina 1 łyżka
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sum w białym winie

Kroki postępowania

1
Rybę dokładnie oczyścić, odciąć głowę,usunąć szlam,wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha.
Przygotować składniki marynaty.
Krok 1 - Sum w białym winie foto
2
Cebulę obrać,pokroić w kostkę. Możemy pokroić bardzo drobniutko wtedy nie musimy miksować sosu.Ja szykowałam marynatę z myślą o tym,że w końcowym etapie sos zmiksuję.
Krok 2 - Sum w białym winie foto
3
Pokrojoną cebulę wkładamy do miseczki, wlewamy wino,dodajemy miód,sok z wyciśniętej cytryny,posiekany czosnek i pozostałe przyprawy.Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Krok 3 - Sum w białym winie foto
4
Rybę kroimy w nieduże porcje, wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Krok 4 - Sum w białym winie foto
5
Następnie rybę wyjmujemy z marynaty,oczyszczamy z przyklejonej cebuli,marynatę wlewamy do rondla,a rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle z dodatkiem oleju
Krok 5 - Sum w białym winie foto
6
Marynatę podgrzewamy do zredukowania o połowę,wkładamy usmażoną rybę,dusimy ok 7 minut.Sos powinien się zagęścić po włożeniu ryby.
Następnie wyjmujemy suma,układamy na półmisku,sos miksujemy,polewamy nim rybę,posypujemy zieleniną i prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Krok 6 - Sum w białym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.03.2017 10:51
A szkoda, bo sum to bardzo smaczna ryba.....
IZABELA29 19.11.2014 08:53
pyszna rybka zapewne
adelajda 18.11.2014 15:38
Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze ...:)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 19:20
Przepis warty wypróbowania :)
Alex_M 14.11.2014 13:59
wspaniały obiad :)
IwonaDD 14.11.2014 13:49
pyszne danie
Anna169Hosz 14.11.2014 11:19
Na pewno pyszna rybka.
Pietruszka 14.11.2014 10:30
rybka bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak