Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fileciki rybne w delikatesowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba i warzywa

filet z dorsza 3 sztuki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

sos

cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk
cukier 3 łyżki
ocet 0,5 szklanki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fileciki rybne w delikatesowym sosie

Kroki postępowania

1
Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Fileciki rybne w delikatesowym sosie foto
2
Sos:

Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę.
Krok 2 - Fileciki rybne w delikatesowym sosie foto
3
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
Krok 3 - Fileciki rybne w delikatesowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 11.11.2014 16:43
Apetyczny pomysł na filety rybne.Z pewnością wypróbuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak