Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13

Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    500 g
  • dynia

    1/2 średniej sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

  • woda

    200 ml
  • ocet

    20 ml
  • limonka

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • kminek mielony

  • imbir mielony

  • przyprawa do ryb

  • chili pieprz cayenne

  • botwina liście

    do dekoracji
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13 foto
Dynię obrać, pozbawić pestek. Dynię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13 foto
Na patelnię z gorącym olejem wrzucić cebulę, a po chwili pokrojone marchewki i dynię. Dodać kminek i trochę wody. Następnie dodać sok z połowy limonki, cukier i ocet. Doprawić imbirem i pieprzem cayenne. Zostawić na kilka minut nad ogniem.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13 foto
Sandacza podzielić na porcje i doprawić przyprawą do ryb. Smażyć na patelni z gorącym olejem z każdej strony po 3 minuty – początkowo od strony skóry, a kolejno przewrócić. Dodać szczyptę pieprzu.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13 foto
Chutney podawać uformowane w ringach z filetem z sandacza udekorowane limonką i liśćmi botwinki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.09.2017 10:15
bardzo smaczna rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat