Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowa szachownica

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto jasne

mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
margaryna 150 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

ciasto ciemne

mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
kakao 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 150 gram
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1,5 szklanki

do posmarowania

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowa szachownica

Ciasto jasne:
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę. Zagniatamy ciasto.
Analogicznie robimy ciemne ciasto. Do składników suchych ( mąki, proszku do pieczenia,soli, cukru) dodajemy tylko kakao, żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie każde z ciast dzielimy na części , które rozwałkowujemy na długie rulony. Przy jasnym ruloniku układamy ciemny i dociskamy.Następnie , na górze jasnego układamy ciemny rulon a na ciemnym jasny (naprzemiennie), dociskamy aby ciasto się lekko skleiło.
Rulony kroimy na mniejsze ciasteczka. lekko spłaszczamy i układamy na blaszce . Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.11.2014 09:54
super ciasteczka;)
Jadwiga/Jaga85 10.11.2014 22:30
Pyszne ciasteczka
kasia.s 10.11.2014 21:36
Ależ apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak