Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka tortowa 0,5 kg
mleko 3,2% 1 szklanka
woda ciepła 0,5 szklanki
olej 2 łyżki
sól
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Farsz

kasza gryczana 2 torebki
pieczarki 30 dkg
cebula biała 2
natka pietruszki 2 łyżki
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku

Porada

Aby farsz się bardziej "kleił" można dodać 2 łyżki śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki udusić na maśle, cebulę zeszklić na oleju. Składniki farszu połączyć ze sobą, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać, zrobić dołek, wlać olej, dodać sól, wodę i mleko (jak najcieplejsze). Zarobić ciasto. Rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i lepić pierogi. Ja używam specjalnej foremki.
Ugotowane pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulką lub skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 10.11.2014 07:56
Super propozycja, bardzo lubię kaszę gryczaną i z pewnością wypróbuję przepis :)
Grazyna0211 09.11.2014 16:10
smaczne pierogi
Ola1984 09.11.2014 15:28
Uwielbiam, choć u mnie z farszem z twarogiem i kaszą, ale twoja propozycja bardzo mi się podoba.
smakołyk 09.11.2014 15:19
Według mnie są bardzo dobre. Znudziły mi się już z serem, kapustą i grzybami i postanowiłam zrobić z "nowym" farszem. smak trudno opisać słowami... jak ktoś lubi kaszę gryczaną to polecam :)
Kasiaaaaa 09.11.2014 14:27
Nigdy nie jadlam,jak smakuja??
Mniam 09.11.2014 14:12
W moim rodzinnym domu robiło się pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Bardzo je lubię. Z pieczarkami też muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak