Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie własnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Główne

wątróbka 500 gram
cebula biała 5 sztuk
czosnek 5 ząbków
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia

Przyprawy

Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
kostka rosołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Wątróbkę dokładnie płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki średniej wielkości.
Krok 1 - Wątróbka w sosie własnym foto
2
Cebulę wraz z czosnkiem obieramy. Cebulę siekamy w wiórka a czosnek w kosteczkę. Wszystko dusimy na rozgrzanym oleju w głębokim naczyniu.
Krok 2 - Wątróbka w sosie własnym foto
3
Wątróbkę kolejno obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Nie solimy jej aby nie stwardniała.
Krok 3 - Wątróbka w sosie własnym foto
4
Kiedy cebula jest miękka dodajemy do niej wątróbkę obtoczoną. Dusimy do momentu, aż mąka na wierzchniej stronie wątróbki "zginie". Dopiero wtedy przekręcamy.
Krok 4 - Wątróbka w sosie własnym foto
5
Kiedy wątróbka zmięknie zalewamy ją 0,5 litra wody w której rozpuszczamy kostkę rosołową. Doprowadzamy do zagotowania. Kolejno doprawiamy ją do smaku papryką, pieprzem oraz solą.
Krok 5 - Wątróbka w sosie własnym foto
6
Podajemy od razu po przygotowaniu np. z ziemniakami i kiszonymi ogórkami, które podkreślą smak.
Smacznego :)
Krok 6 - Wątróbka w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.05.2016 09:42
musi być pyszna
IwonaKa 17.11.2014 21:53
uwielbiam wątróbkę
pestka 08.11.2014 17:26
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak