Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka 250 g
drożdże 20 g
mleko 100 ml
sól
jajko 2
żółtko jajek
cukier 50 g
masło 75 g
skórka z cytryny
śliwki węgierki 1/2 kg
powidła śliwkowe
cukier 3 łyżeczki zmieszane z cynamonem

Kruszonka

mąka 75 g
masło 50 g
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:37
drożdżowe ze śliwkami- najlepsze !!!
V_kuchareczka 07.11.2014 18:07
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak