Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z dziurką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 300 gram
jajko 1 sztuka
sól 1,5 łyżeczka
cukier 1,5 łyżka
woda 1/2 szklanka
olej 3 łyżka
mak 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżeczka
sezam 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżeczka
drożdże 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z dziurką

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszcza zalać je połową ciepłej wody, wymieszać z jedną łyżką mąki i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki oprócz ziaren, żółtka i śmietany.
Zagnieść elastyczne ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki.
Ciasto odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie podzielić ciasto na kilka bułeczek, ja zrobiłam 7 niedużych, każdy kawałek uformować w kulkę a po środku palcem zrobić dziurkę, odstawić bułeczki pod przykryciem na jeszcze 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190', bułki posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać mieszanką ziaren, piec ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 19.02.2016 20:13
Pyszności :)
pestka 22.11.2015 09:53
super na śniadanko
Kluska_87 06.11.2014 15:22
rewelacyjne
Grazyna0211 06.11.2014 11:06
apetyczne bułeczki
Wafelek2601 06.11.2014 10:09
Pyszne bułeczki
ben-ka 06.11.2014 09:33
Ależ apetyczne są te bułeczki.......
Habibi 06.11.2014 09:11
bardzo zachęcające :) schrupałabym natychmiast :)
gosia56 06.11.2014 09:09
pyszne bułeczki;)
Krystyna32 06.11.2014 08:56
apetyczne
Ola1984 06.11.2014 08:41
Porywam kilka na śniadanie :)
Kasia35 06.11.2014 08:29
ta dziurka dodaje im gracji ;)
2milutka 06.11.2014 08:20
Jakie pomysłowe i ładniusie;)
olkaaa 06.11.2014 07:35
muszę spróbować
Ali 06.11.2014 06:10
Wygląda bardzo pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak