Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski na dużą blachę
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszać. Wkroić zimne masło, dodać jajka i olejek śmietankowy. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Przełożyć do miski i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek.
Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka lekko ubić na pianę, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać budyń waniliowy z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło. Miksować do połączenia składników.
Powoli dodawać po łyżce twarogu.
Miksować aż masa będzie jednolita.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 kruchego ciasta wylepić na dno, następnie wyłożyć masę serową, a na wierch pozostałą część ciasta kruchego.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni - góra-dół - i piec 30 min, później zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze przez 60 minut.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych piekarniku.