Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho-drożdżowe rogaliki dyniowe z nadzieniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
puree z dyni 3/4 szklanki
jogurt naturalny 2 łyżki
drożdże świeże 35 g
masło 90 g
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 4 łyżki

nadzienie

konfitura z borówki 16 łyżeczek

pozostałe

mleko skondensowane niesłodzone 1 łyżka
migdały siekane 1 łyżka

Porada

Możemy użyć dowolnego nadzienia, np. kremu czekoladowego, twarożku lub owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-drożdżowe rogaliki dyniowe z nadzieniem

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy.

Żółtka, jogurt, drożdże i puree z dyni dokładnie mieszamy.

Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.

Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Po tym czasie dzielimy na dwie części.

Każdą rozwałkowujemy na okrąg i radełkiem kroimy na 8 trójkątów.

Na każdym układamy po łyżeczce nadzienia.

Zwijamy do środka formując rogalik.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy mlekiem.

Rogaliki posypujemy tartymi migdałami.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.11.2014 20:19
fajny przepis, lubię wszystko z dynią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak