Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zapiekanka
Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu odejmując około 1,5 min.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy aby był lekko chrupki.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Szynkę i pora kroimy drobniutko.
PRZYGOTOWANIE MASY ZAPIEKANKOWEJ
Do miski dodajemy kolejno: szynkę, pora, boczek i mieszamy. Ścieramy jajka na tarce, mieszamy. Dodajemy teraz ok garść startego żółtego sera i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE SPOIWA ZAPIEKANKOWEGO
Do małego rondelka wlewamy śmietanę, surowe jajko, sól, pieprz oraz słodką paprykę, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
CO DALEJ?
Naczynie żaroodporne nacieramy masłem, wsypujemy połowę makaronu. Dodajemy masę zapiekankową, na wierzch pozostały makaron. Posypujemy pozostałym żółtym serem i całość zalewamy spoiwem.
PIECZENIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy naczynie z zapiekanką do środka na około 25 - 35 minut zmniejszając do 170 stopni. Górę na początek możemy przykryć folią aluminiową i zdejmujemy ją na ok 5 minut przed końcem pieczenia.
Bardzo dobra i sycąca zapiekanka dla całej rodziny :)
Smacznego :)