Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na poolish

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zaczyn

mąka pszenna typ 650 200 g
woda 200 g
drożdże świeże 2 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 400 g
woda 180 ml
sól 3/4 lyzeczki
drożdże świeże 2 g
olej 2 lyzki

dodatki

sos pomidorowy kilka lyzek
cebula 1 szt
szynka 100 g
ser żółty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na poolish

Na zaczyn: wieczorem w wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień w wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, zaczyn z dnia poprzedniego i olej, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować w kształt koła.
Ułożyć na blaszkach. Odstawić na 15 minut, w tym czasie naszykować dodatki.

Posmarować sosem/keczupem, obłożyć dodatkami, posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym na maximum piekarniku około 8 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ala 03.04.2023 14:06
POOLISH to polski wklad we włoską pizzę i francuskie bagietki, polski piekarz osiadły we Francji robił tak pieczywo stąd nazwa poolish, pamietajmy o tym bo za niedługo nik już nie bedzie pametał skąd nazwa
Boggie 22.10.2022 10:36
Absolutnie nie w temperaturze pokojowej, tylko w lodówce. Najlepiej około 5-7 stopni Celsjusza. Zajmuję się pizzą zawodowo o 20 lat. Myślę, że warto posłuchać mojej rady. Zresztą nawet gotowe ciasto po przestaniu nocy w lodówce jest lepsze. Jeśli na rozczynie, to na drugi dzień wyrobione ciasto pozostawcie na 2h do wyrośnięcia. Potem uformujcie kulki po 300 gram i trzymajcie je w lodówce nawet kilka dni.
Czyki 14.03.2016 13:21
Zapisuję do ulubionych:)dziękuję
Habibi 05.11.2014 08:06
Kiedyś wszystko piekłam na zaczynie poolish, potem z wygody zaczęłam dodawać więcej drożdży, żeby wszystko poszło szybciej ;) Ale wracam powoli do polskiej tradycji - zakwasu i dojrzewającego zaczynu ;)
Ala 03.04.2023 14:10
Właśnie dlatego, że to Polacy rozprzestrzenili tą metodę (tak naprawde robienia tzw zakwasu) we Francji i Włoszech nazywa sie poolish, coraz mniej ludzi o tym wie, a historia jest ciekawa, to polski wkład we francuskie bagietki i włoską pizzę.
Alex_M 04.11.2014 20:40
polecam! warto :)
Christopher 04.11.2014 18:16
Wygląda pysznie.Piekę chleb, to może uszczknę trochę ciasta na pizzę.
Kasia35 04.11.2014 16:02
bardzo dobra
Rysia 04.11.2014 14:19
Wygląda smacznie.
Bernadeta1 04.11.2014 12:10
domowa zawsze smaczna
pajbek 04.11.2014 11:43
Coś dla mnie :-)
jasiek 04.11.2014 11:29
wygląda apetycznie
Joannasz3190 04.11.2014 10:49
Prawdziwe pyszności :)
sasanka 04.11.2014 10:49
Bardzo apetycznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak