Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    30 dkg
  • cukier puder

    10 dkg
  • żółtka

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dkg
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Orzechy

  • orzechy włoskie

    25 dkg
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • margaryna

    12 dkg
  • jajka

    2 sztuki

Mak

  • mak

    30 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
  • białka

    2 sztuki
  • olejek migdałowy

  • mielony cynamon Prymat

  • kawa

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka

Ser

  • ser biały

    50 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • cukier puder

    10 dkg
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • olejek pomarańczowy

    odrobina
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
Krok 2 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy.

Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów.
Krok 3 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe
. Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na orzechy i mak wlewamy ser i rozsmarowujemy,
Krok 4 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser.
Krok 5 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Jak ciasto wystygnie polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

24.01.2017 09:18
wspaniałe ciasto,

Grazyna0211

04.10.2016 08:26
świetne ciasto

Iwona32

20.11.2014 12:57
Bardzo dobre ciacho:)

fotoviderek

06.11.2014 18:43
Moje smaki :)

Kejti

04.11.2014 18:46
Wpraszam się na kawkę :-)

Ola1young

04.11.2014 16:34
znakomite ciacho :)

Bernadeta1

04.11.2014 12:19
wygląda rewelacyjnie. Super że zostałaś wyróżniona za takie zdolności kulinarne

Wiesława1

04.11.2014 08:07
smakowite to ciacho

ben-ka

04.11.2014 07:59
Dużo tu wszystkiego....pewnie bardzo smaczne,to ciacho.

Hrabina w kuchni

03.11.2014 22:43
Smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat