Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron muszelki 400 g
szpinak mrożony 500 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 50 g
sos sojowy
mąka pszenna 1 łyżka
ser feta 150 g
słonecznik łuskany 1 łyżka
sezam 1 łyżka
papryczka chilli 1/2 łyżeczki
seler lub pietruszka 1 szczypta
siemię lniane 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej i wrzucić liście szpinaku. Przykryć pokrywką, bo będzie pryskać i poddusić 2-3 minuty. Doprawić czosnkiem oraz sosem sojowym i dusić kolejne 2-3 minuty.
Krok 1 - Makaron ze szpinakiem foto
2
Zaprawić mąką ze śmietaną lub można zrobić na odrobinie masła zasmażkę a śmietanę dodać na końcu. Po kilku kolejnych minutach dosypać mieszankę ziaren oraz papryczkę chilli i listki selera. Ja miałam suszone płatki papryczki i suszone listki.
Krok 2 - Makaron ze szpinakiem foto
3
Na samym końcu dodać połowę pokruszonego sera i zamieszać.
Krok 3 - Makaron ze szpinakiem foto
4
W międzyczasie zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotować makaron.
Krok 4 - Makaron ze szpinakiem foto
5
Gorący makaron polewać sosem, posypywać pokruszonym serem i od razu podawać.
Krok 5 - Makaron ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 03.11.2014 22:45
Smaczne danie.
cukiereczek 03.11.2014 17:32
proste i smaczne danie
kasia.s 03.11.2014 15:04
Szpinak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak