Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
masło 250 gram
cukier drobny 1 szklanka
jajko 5 sztuk
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
aromat waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi 150 gram
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z porzeczkami

Masło utrzeć w misce. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie po trochu cukru i mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną. Na koniec wymieszać z aromatem waniliowym. Okrągłą blachę o średnicy 24 cm. wysmarować margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blachę. Rozsypać na niej połowę porzeczek. Zalać 2 częścią ciasta. Ułożyć pozostałe porzeczki. Wylać ostatnią część ciasta. Piec w 200 stopniach przez ok. 35 cm. Upieczone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 18.11.2014 11:58
Poproszę kawałek :-)
marcia7 02.11.2014 17:19
niezły placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak