Ziemniaki umyc pod zimnym strumieniem wody i osuszyc. Skorke kazdego ziemniaka, ponakluwac widelcem z wielu stron, aby zapobiec eksplozji ziemniaka podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Na folii do zapiekanka ulozyc warzywa i skropic je delikatnie tluszczem. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni i przez godzine zapiekac w nim ziemniaki, dwukrotnie przewracajac je podczas pieczenia. Po upieczeniu, ziemniaki odstawic przez ok 15-20 minut, aby lekko przestygly. Kazdego ziemniaka przekrajamy wzdluz na pól, i wydrazamy miazsz, najlepiej za pomoca widelca. Robimy to ostroznie, aby nie uszkodzic skorki. Do miazszu dodajemy maslo, odsaczona kukurydze, 2/3 zóltego sera i przyprawy, dokladnie mieszamy i wkladamy w lodeczki ze skorupek ziemnoakow. Kazdy kawalek posypujemy startym serem, lodki ukkladamy do formy i zapiekamy przez ok 10 minut w 200 stopniach. Podawac na cieplo, najlepiej z miesem.