Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z rękawa z pomarańczami

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kaczka pieczona w rękawie to wyjątkowe mięso, które dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad czy kolację. Dodatek pomarańczy nadaje kaczce pieczonej wspaniałego smaku i aromatu, dzięki czemu jest tak wyjątkowa. 

Składniki:

kaczka 1 szt
pomarańcza 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
imbir starty 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z rękawa z pomarańczami

Przepis na kaczkę z rękawa jest bardzo prosty, chodź samo przygotowanie kaczki zawsze wydaje się czymś skomplikowanym. Nic bardziej mylnego. Najważniejsze jest jej zamarynowanie w odpowiednich przyprawach, a następnie nadzianie, tak by po upieczeniu miała wyjątkowy dla siebie smak i aromat. W tym przepisie na kaczkę z rękawa, do marynaty użyto nie tylko sok z pomarańczy, ale także lekko cytrusowy imbir, miód, majeranek i pieprz cayenne. Taka mieszanka sprawi że kaczka nabierze zarówno słodyczy, ostrości, jak i lekko ziołowej nuty. 

Kroki postępowania

1

Kaczkę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pomarańczę cienko obrać, wyciąć albedo ( biała skórka). Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą pokroić na małe fileciki. Skórkę i cząstki pomarańczy włożyć do kaczki.

Krok 1 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
2
Do wyciśniętego soku, dodać miód, starty imbir, majeranek i pieprz cayenne. Marynatę wymieszać i skropić nią kaczkę, wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 2 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
3
Kaczkę włożyć do rękawa, rękaw zawiązać na końcach, wstawić do piekarnika 180 oC.
Krok 3 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto
4
Piec 2 godziny, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 30 minut, podlewając pozostałą marynatą. Po wyjęciu z piekarnika, dać kaczce odpocząć 10 minut, pokroić na porcje.
Krok 4 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto

Pieczenie kaczki w rękawie specjalnie do tego przeznaczonym sprawia, że mięso jest soczyste, a wszystkie smaki i aromaty marynaty mają możliwość wsiąknięcia w strukturę mięsa. Jeśli spodobał Wam się przepis na kaczkę z rękawa, sprawdźcie również przepis na: 

Pieczoną kaczkę w winie z nutą pomarańczy

Kaczkę pieczoną z jabłkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 24.03.2015 07:42
wyglądanie smacznie,, gratuluję pomysłu!
Renataj 24.12.2014 23:28
Danie w sam raz dla mnie - uwielbiam połączenie drobiu i owoców:)
ben-ka 29.10.2014 09:47
Kaczka,to mój ulubiony drób,a szczególnie z owocami.
Kejti 29.10.2014 07:55
Smakowałaby mi :-)
Malinka 28.10.2014 20:33
Ale zjadłabym przynajmniej kawałeczek tak przepysznej, soczystej kaczki, super !!!
Renata9 28.10.2014 17:28
taką kaczkę to bym bardzo chętnie zjadła
Gabi44 28.10.2014 17:11
Bardzo lubię smak kaczuszki.
olyabuziaczek 28.10.2014 13:22
wyglada elegancko
ice cubes 28.10.2014 12:59
z chęcią zjadło by się coś takiego :)
gosia561 28.10.2014 12:58
wspaniała, taka elegancka
IwonaDD 28.10.2014 12:57
pyszne danie
Adam/ZUB3R 28.10.2014 12:39
smaczna kaczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak