Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kaczka pieczona z jabłkami to danie na stół świąteczny lub większe uroczystości rodzinne. Pieczona kaczka nadziewana  polskimi jabłkami i gruszkami oraz pachnącymi pomarańczami jest jednym z bardziej wykwintnym dań w kuchni polskiej.

Składniki:

Kaczka:

kaczka 1,8-2 kilogramy
ziemniaki 500 gramów
jabłka szara reneta 4 sztuki

Solanka:

woda 4 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 250 gramów
cukier 20 gramów
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
rozmaryn świeży 1 gałązka

Nadzienie do kaczki:

jabłka szara reneta 3 sztuki
majeranek 1 łyżka
pomarańcza 1 sztuka
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka

Czerwona kapusta:

kapusta czerwona 1/2 główki
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
cukier 50 gramów
sok z malin 50 mililitrów
laska cynamonu 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
wino czerwone 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

ZOBACZ, JAK PRZYGOTOWAĆ KACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

 

1. Zagotować wszystkie składniki solanki, a następnie je schłodzić i wrzucić na 3 h oczyszczoną i oskubaną kaczkę. Następnie kaczkę sparzyć we wrzątku. Marynatą na bazie oleju i Przyprawy do potraw Kucharek natrzeć kaczkę.

2. Jabłka i pomarańcze obrać, umyć i pokroić na ósemki, dodać majeranek i Przyprawę do potraw Kucharek – całość wymieszać i nadziać kaczkę. Na blaszce ułożyć kaczkę, a dookoła niej pokrojone na cząstki jabłka oraz ziemniaki. Piec około 50 min w temp. 140˚C, a później w 180˚C przez 15 min.

3. Na patelni zrobić z cukru delikatny karmel, a kiedy cukier się rozpuści, dodać dwie laski cynamonu i wino. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić sokiem malinowym i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę gruszki. Kaczkę podajemy z karmelizowaną kapustą.

Poznaj sekrety najlepszej kaczki pieczonej:

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.03.2019 09:42
Smakowita i kusząca kaczka z dodatkiem owoców,a co do kapusty czerwonej to super przepis na aromatyczną i smaczną kapustę.Przepis przyda się na święta wielkanocne.;)
Basiliana 09.11.2018 11:37
Bardzo ciekawy sposób na przygotowanie czerwonej kapusty - na pewno jest niezwykle aromatyczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak