Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kaczka:
-
kaczka
1,8-2 kilogramy -
ziemniaki
500 gramów -
jabłka szara reneta
4 sztuki
Solanka:
-
woda
4 litry -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
250 gramów -
cukier
20 gramów -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
rozmaryn świeży
1 gałązka
Nadzienie do kaczki:
-
jabłka szara reneta
3 sztuki -
majeranek
1 łyżka -
pomarańcza
1 sztuka -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka
Czerwona kapusta:
-
kapusta czerwona
1/2 główki -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka -
cukier
50 gramów -
sok z malin
50 mililitrów -
laska cynamonu
2 sztuki -
gruszki
2 sztuki -
wino czerwone
100 mililitrów
Sposób przygotowania
SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - KACZKA PIECZONA KROK PO KROKU
Zagotować wszystkie składniki solanki, a następnie je schłodzić i wrzucić na 3 h oczyszczoną i oskubaną kaczkę. Następnie kaczkę sparzyć we wrzątku. Marynatą na bazie oleju i Przyprawy do potraw Kucharek natrzeć kaczkę.
Jabłka i pomarańcze obrać, umyć i pokroić na ósemki, dodać majeranek i Przyprawę do potraw Kucharek – całość wymieszać i nadziać kaczkę. Na blaszce ułożyć kaczkę, a dookoła niej pokrojone na cząstki jabłka oraz ziemniaki. Piec około 50 min w temp. 140˚C, a później w 180˚C przez 15 min.
Na patelni zrobić z cukru delikatny karmel, a kiedy cukier się rozpuści, dodać dwie laski cynamonu i wino. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić sokiem malinowym i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę gruszki. Kaczkę podajemy z karmelizowaną kapustą.
POZNAJ SEKRET DOMOWEJ KACZKI PIECZONEJ
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się