Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
ZOBACZ, JAK PRZYGOTOWAĆ KACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI
1. Zagotować wszystkie składniki solanki, a następnie je schłodzić i wrzucić na 3 h oczyszczoną i oskubaną kaczkę. Następnie kaczkę sparzyć we wrzątku. Marynatą na bazie oleju i Przyprawy do potraw Kucharek natrzeć kaczkę.
2. Jabłka i pomarańcze obrać, umyć i pokroić na ósemki, dodać majeranek i Przyprawę do potraw Kucharek – całość wymieszać i nadziać kaczkę. Na blaszce ułożyć kaczkę, a dookoła niej pokrojone na cząstki jabłka oraz ziemniaki. Piec około 50 min w temp. 140˚C, a później w 180˚C przez 15 min.
3. Na patelni zrobić z cukru delikatny karmel, a kiedy cukier się rozpuści, dodać dwie laski cynamonu i wino. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić sokiem malinowym i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę gruszki. Kaczkę podajemy z karmelizowaną kapustą.
Poznaj sekrety najlepszej kaczki pieczonej: