odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • piersi z kaczki

    2 szt.
  • czerwona cebula

    3 szt.
  • zielony groszek

    150 g
  • cytryna

    1/2 szt.
  • masło

    2-3 łyżeczek
  • olej rzepakowy

  • woda

    1 l
  • miód

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    50 ml
  • wino czerwone

    100 ml
  • musztarda francuska

Do smaku

  • chili pieprz cayenne

  • kminek cały

  • pieprz biały mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
Piersi z kaczki kroimy od strony skóry, solimy z obu stron. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut. Przyprawiamy chili. Po smażeniu przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę dodajemy 3–4 łyżeczki miodu i mieszamy. Następnie polewamy kaczkę powstałym sosem miodowym. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C zapiekając po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
Czerwoną cebulę kroimy w pióra. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy kminkiem. Dolewamy czerwone wino oraz dodajemy 2 łyżeczki miodu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 – 7 minut. Ugotowany groszek odcedzamy i rozgniatamy delikatnie widelcem. Dodajemy śmietanę oraz masło, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, przelewamy powstały w trakcie pieczenia sos z naczynia żaroodpornego do rondla i dodajemy 4 łyżeczki musztardy oraz cytrynę. Podgrzewamy sos na dużym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.
Na talerz wykładamy puree z groszku i skarmelizowaną cebulę.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27 foto
Kaczkę kroimy w grube 2–3 centymetrowe plastry i polewamy sosem musztardowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 20.10.2017 12:28
Cudowne mięsko! Można się zaślinić patrząc na to zdjęcie!
Bożena Matuszczyk 18.10.2017 22:08
Rewelacyjne mięsko , pysznie przyrządzone i ślicznie podane. Dzisiaj miałam kaczkę na obiad nadziewaną.......;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat