Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy
Kaczka pieczona z nutą pomarańczową to wykwintne danie, które jest połączeniem bogatego smaku kaczki z półsłodkim winem i orzeźwiającym, lekko cytrusowym smakiem pomarańczy. Przepis na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczy jest stosunkowo prosty, ale wymaga cierpliwości, ponieważ mięso piecze się przez około 2,5 godziny. Kaczka wymaga zamarynowania, dlatego przygotowanie przepisu na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczy powinniśmy zaplanować co najmniej 24 godziny przed jej podaniem. Najważniejsze jest to, że czas oczekiwania z pewnością popłaca.
Wykonanie:
Zalewa:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.