Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kaczka
2.5 kg -
pomarańcze
2 szt. -
żurawina suszona
50 g -
masło 82%
2 łyżki -
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
1 łyżeczka -
sól
2 łyżeczki -
pieprz
1 łyżeczka
Zalewa:
-
wino półsłodkie
500 ml -
sól
3 łyżeczki -
pieprz
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
ziele angielskie
4 szt. -
liście laurowe
2 szt. -
cebule
1 szt. -
ząbek czosnku
2 szt. -
pomarańcze
2 szt.
Przepis i sposób przygotowania Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy
Wykonanie:
Zalewa:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Komentarze (0)