Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Przepis na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczową, aromatycznymi ziołami, dodatkiem słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu znakomicie sprawdzi się jako wykwintny świąteczny obiad.

Składniki:

Składniki:

kaczka 2.5 kg
pomarańcze 2 szt.
żurawina suszona 50 g
masło 82% 2 łyżki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka

Zalewa:

wino półsłodkie 500 ml
sól 3 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 4 szt.
liście laurowe 2 szt.
cebule 1 szt.
ząbek czosnku 2 szt.
pomarańcze 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy

Kaczka pieczona z nutą pomarańczową to wykwintne danie, które jest połączeniem bogatego smaku kaczki z półsłodkim winem i orzeźwiającym, lekko cytrusowym smakiem pomarańczy. Przepis na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczy jest stosunkowo prosty, ale wymaga cierpliwości, ponieważ mięso piecze się przez około 2,5 godziny. Kaczka wymaga zamarynowania, dlatego przygotowanie przepisu na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczy powinniśmy zaplanować co najmniej 24 godziny przed jej podaniem. Najważniejsze jest to, że czas oczekiwania z pewnością popłaca.

Wykonanie:

1

Zalewa:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.

Krok 1 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto
2
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek).
Krok 2 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto
3
Kaczkę wyjąć z zalewy, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do środka kaczki włożyć wyfiletowane pomarańcze, żurawinę i pomarańcze z zalewy, dokładnie spiąć wykałaczkami i przełożyć do rękawa piersiami do góry.
Krok 3 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto
4

Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.

Krok 4 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto

Przepis na kaczkę pieczoną z nutą pomarańczową, danie, które warto przygotować na specjalne okazje i wtedy, gdy chcemy przygotować ucztę smaków dla swoich gości. Ten przepis to połączenie tradycji kulinarnych i nowoczesnych smaków, które sprawia że smak dania będzie niezapomniany.

Sprawdźcie też inne przepisy na dania z dodatkiem kaczki w serwisie Doradca Smaku: 

Kaczka w sosie grzybowym

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak