Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy

Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kaczka

    2.5 kg
  • pomarańcze

    2 szt.
  • żurawina suszona

    50 g
  • masło 82%

    2 łyżki
  • przyprawia do drobiu po mysliwsku Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka

Zalewa:

  • wino półsłodkie

    500 ml
  • sól

    3 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • liście lurowe

    2 szt.
  • cebule

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • pomarańcze

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto

Zalewa:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.

Krok 2 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek).
Krok 3 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto
Kaczkę wyjąć z zalewy, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do środka kaczki włożyć wyfiletowane pomarańcze, żurawinę i pomarańcze z zalewy, dokładnie spiąć wykałaczkami i przełożyć do rękawa piersiami do góry.
Krok 4 - Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy foto

Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat