Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1 sztuka -
miód
3 łyżki -
sól
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
kminek Prymat
1 łyżka -
kapusta czerwona
1 główka -
cebula
1 sztuka -
jabłka
2 sztuki -
smalec
3 łyżki -
wino czerwone wytrawne
200 mililitrów -
woda
300 mililitrów -
sól
1 1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
ocet winny
2 łyżki
Sposób przygotowania
Tuszkę z kaczki posmaruj dokładnie miodem. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Przełóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz ok. 5 godzin w 130°C.
Na ostatnie 15 minut zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C.
Kapustę, cebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę.
Dodaj jabłka, wlej czerwone wino i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dodaj kapustę.
Wlej wodę, dodaj sól, pieprz i liście laurowe. Całość wymieszaj.
Wlej ocet i duś do miękkości.
Upieczoną kaczkę podaj w towarzystwie uduszonej, czerwonej kapusty.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się