Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z duszoną, czerwoną kapustą
W tym przepisie na pieczoną kaczkę z duszoną kapustą, mięso drobiowe zapiekane jest w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas, bo około 5 godzin. Kaczka podczas pieczenia wytapia tłuszcz, w którym przez cały czas pieczenia się marynuje, a samo mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Przed końcem pieczenia kaczki, zdejmuje się pokrywę naczynia i zwiększa temperaturę, tak by lekko przypiec skórę. Pieczona kaczka z duszoną kapustą to wspaniałe połączenie smaków, wyrazistego, miękkiego w konsystencji mięsa i słodkiej, lekko chrupiącej kapusty. Koniecznie sprawdźcie!
Tuszkę z kaczki posmaruj dokładnie miodem. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Przełóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz ok. 5 godzin w 130°C.
Na ostatnie 15 minut zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C.
Kapustę, cebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę.
Dodaj jabłka, wlej czerwone wino i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dodaj kapustę.
Wlej wodę, dodaj sól, pieprz i liście laurowe. Całość wymieszaj.
Wlej ocet i duś do miękkości.
Upieczoną kaczkę podaj w towarzystwie uduszonej, czerwonej kapusty.