Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczona kaczka z duszoną, czerwoną kapustą

5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczona kaczka z duszoną kapustą to tradycyjne danie, które chętnie przygotowujemy na uroczysty obiad czy kolację w gronie rodziny i przyjaciół. Takie połączenie składników jest doskonale znanym i chętnie zestawianym. Wypróbujcie!

 

Składniki:

Przepis na pieczoną kaczkę z duszoną kapustą:

kaczka
1 sztuka
miód
3 łyżki
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kminek Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
kapusta czerwona
1 główka
cebula
1 sztuka
jabłka
2 sztuki
smalec
3 łyżki
wino czerwone wytrawne
200 mililitrów
woda
300 mililitrów
sól
1 1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
ocet winny
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z duszoną, czerwoną kapustą

W tym przepisie na pieczoną kaczkę z duszoną kapustą, mięso drobiowe zapiekane jest w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas, bo około 5 godzin. Kaczka podczas pieczenia wytapia tłuszcz, w którym przez cały czas pieczenia się marynuje, a samo mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Przed końcem pieczenia kaczki, zdejmuje się pokrywę naczynia i zwiększa temperaturę, tak by lekko przypiec skórę. Pieczona kaczka z duszoną kapustą to wspaniałe połączenie smaków, wyrazistego, miękkiego w konsystencji mięsa i słodkiej, lekko chrupiącej kapusty. Koniecznie sprawdźcie!

Tuszkę z kaczki posmaruj dokładnie miodem. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Przełóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz ok. 5 godzin w 130°C.

Na ostatnie 15 minut zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C.

Kapustę, cebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę.

Dodaj jabłka, wlej czerwone wino i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dodaj kapustę.

Wlej wodę, dodaj sól, pieprz i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Wlej ocet i duś do miękkości.

Upieczoną kaczkę podaj w towarzystwie uduszonej, czerwonej kapusty.

Pieczona kaczka z duszoną kapustą to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa drobiowego i wyjątkowych połączeń smakowych. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, inne przepisy na kaczkę w serwisie Doradca Smaku, również powinny przypaść Wam do gustu.

Piersi kaczki pieczone

Kaczka w sosie grzybowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak