Pieczona kaczka z duszoną, czerwoną kapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na kaczkę pieczoną z tradycyjnym dodatkiem, czyli duszoną, czerwoną kapustą. Polecam!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • miód

    3 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1 łyżka
  • kapusta czerwona

    1 główka
  • cebula

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • smalec

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    200 mililitrów
  • woda

    300 mililitrów
  • sól

    1 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • ocet winny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę z kaczki posmaruj dokładnie miodem. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Przełóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz ok. 5 godzin w 130°C.

Na ostatnie 15 minut zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C.

Kapustę, cebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę.

Dodaj jabłka, wlej czerwone wino i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i dodaj kapustę.

Wlej wodę, dodaj sól, pieprz i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Wlej ocet i duś do miękkości.

Upieczoną kaczkę podaj w towarzystwie uduszonej, czerwonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat