Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 udka
  • boczek mielony

    75 g
  • słonina

    2 plastry
  • cielęcina mielona

    100 g
  • śliwki suszone

    50 g
  • szalotka

    1 szt.
  • olej

    20 ml
  • przyprawa do mięsa mielonego

  • ogórki konserwowe

  • musztarda sarepska

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Wyjmujemy z udek kaczki kości, przygotowując je do faszerowania. Nacinamy udka tak aby zrobić miejsce na farsz.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Do miski wkładamy mieloną cielęcinę i mielony boczek, mieszamy je ze sobą. Siekamy śliwki, szalotkę i dodajemy do miski z mięsem. Przyprawiamy solą , pieprzem i mieszamy. Na koniec do farszu dodajemy posiekane ogórki konserwowe. Wszystko ze sobą łączymy mieszając i doprawiając przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Udka kaczki doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w udkach przygotowany farsz i zawijamy je dokładnie. Całość związujemy sznurkiem / nitką dla zabezpieczenia przed otworzeniem się udka w trakcie pieczenia. Następnie związane udka owijamy plastrem słoniny i dodatkowo związujemy jeszcze raz sznurkiem / nitką.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy przygotowane udka. Doprawiamy je jeszcze solą i pieprzem. Smażymy je z każdej strony 2-4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym na patelni tłuszczem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na 45-50 minut. W tym czasie co ok. 12-15 minut polewamy ją tłuszczem z naczynia w którym się piecze i przekręcamy na inna stronę. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z piekarnika.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Zdejmujemy z niej sznurek / nitkę, zdejmujemy też słoninę, kroimy w grube plastry i układamy na talerzu.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
Kaczkę polewamy odrobinką powstałego w pieczeniu tłuszczu i podajemy ją z musztardą sarepską.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

26.03.2014 18:43
super łudko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat