Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka 2 udka
boczek mielony 75 g
słonina 2 plastry
cielęcina mielona 100 g
śliwki suszone 50 g
szalotka 1 szt.
olej 20 ml
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
ogórki konserwowe
Musztarda sarepska Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki

Kroki postępowania

1
Wyjmujemy z udek kaczki kości, przygotowując je do faszerowania. Nacinamy udka tak aby zrobić miejsce na farsz.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
2
Do miski wkładamy mieloną cielęcinę i mielony boczek, mieszamy je ze sobą. Siekamy śliwki, szalotkę i dodajemy do miski z mięsem. Przyprawiamy solą , pieprzem i mieszamy. Na koniec do farszu dodajemy posiekane ogórki konserwowe. Wszystko ze sobą łączymy mieszając i doprawiając przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
3
Udka kaczki doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w udkach przygotowany farsz i zawijamy je dokładnie. Całość związujemy sznurkiem / nitką dla zabezpieczenia przed otworzeniem się udka w trakcie pieczenia. Następnie związane udka owijamy plastrem słoniny i dodatkowo związujemy jeszcze raz sznurkiem / nitką.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy przygotowane udka. Doprawiamy je jeszcze solą i pieprzem. Smażymy je z każdej strony 2-4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
5
Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym na patelni tłuszczem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na 45-50 minut. W tym czasie co ok. 12-15 minut polewamy ją tłuszczem z naczynia w którym się piecze i przekręcamy na inna stronę. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z piekarnika.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
6
Zdejmujemy z niej sznurek / nitkę, zdejmujemy też słoninę, kroimy w grube plastry i układamy na talerzu.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto
7
Kaczkę polewamy odrobinką powstałego w pieczeniu tłuszczu i podajemy ją z musztardą sarepską.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 22: Faszerowane udko kaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 26.03.2014 18:43
super łudko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak