Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kilogram
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    3 sztuka
  • liść laurowy

    4 sztuka
  • ziele angielskie

    5 sztuka
  • majeranek

    2 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • starta gałka muszkatołowa

    1/4 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.

Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

06.10.2015 00:44
super przepis

Jagódka77

15.01.2015 11:59
pyszne mięsko

msmariusz

12.01.2015 00:54
ładnie wygląda

ben-ka

22.10.2014 10:35
Bardzo apetyczne mięsko.

gosiag

21.10.2014 21:44
pyszne miesko

Anna133

21.10.2014 17:09
a takiego to jeszcze nie robiłam

aisoglam

21.10.2014 15:28
Apetyczny i delikatny :)

wwwiolka

21.10.2014 15:07
Bardzo fajny przepis.

IwonaDD

21.10.2014 13:27
uwielbiam schab w mleku, jest wspaniały!

Futka

21.10.2014 13:11
Wyśmienity schab! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat