Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kapustą pekińską

Kroki postępowania

1
1 kg mięsa mieszanego: z łopatki i szynki
3 czerstwe bułki kajzerki
2 jaja
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 kapusta pekińska około pół kilograma
1 cebula
1 łyżka masła
Krok 1 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto
2
Kapustę drobniutko szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, gdy ładnie się zarumieni i będzie miała złoty kolor, dodajemy kapustę. Smażymy ją na małym ogniu tak długo aż zmięknie. Studzimy.
Krok 2 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto
3
Mięso z łopatki i szynki dokładnie myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone mięso przekładamy do dużej miski. Bułki kajzerki zalewamy ciepłą wodą. Gdy bułka nasiąknie, odciskamy ją i dodajemy do miski z mięsem. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja, wsypujemy suszony majeranek i podsmażoną kapustę pekińską, wyrabiamy. Składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć, tworząc jednolitą masę. Następnie formujemy kotlety niedużej wielkości, dłonie moczymy w oleju, po czym kotlety kulgamy w dłoniach aby olej pozostał na nich. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Kotlety możemy również panierować w bułce tartej, to wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań.
Krok 3 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 20.10.2014 14:34
fajne te kotleciki :)
Ali 20.10.2014 14:24
Wygląda super, zjadłbym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak