Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami
W tym przepisie na gołąbki, w farszu łączymy mięso i pieczarki oraz ryż. W tym przepisie używamy wielu przypraw - papryki słodkiej i ostrej do farszu, a do sosu pomidorowego kilku aromatycznych ziół: tymianku, majeranku oraz bazylii. Gołąbki z mięsem i pieczarkami są smacznym urozmaiceniem tradycyjnej wersji tego dania.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami (solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą). Wbić jajko i wymieszać.
Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniowo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony.
Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać przyprawy tymianek, bazylię, koncentrat, sól, pieprz, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać.