Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z mleczkiem kokosowym, podane na muszlach makaronowych

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z mleczkiem kokosowym, podane na muszlach makaronowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Malutkie klopsiki w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Klopsiki podane są w dużych muszlach, są pyszne i apetycznie wyglądają.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki:

  • mięso mielone

    40 dag
  • cebule

    1 sztuka
  • tarta bułka

    2 dużych łyż.
  • woda

    2 duże łyż.
  • majeranek

    1 mała łyż.
  • jajko

    1 sztuka

Sos:

  • cebule

    2 sztuki
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • papryka

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    0.5 szklanki
  • sos chili

    3 krople
  • papryka wędzona

    0.5 mała łyż.

Makaron:

  • makaron muszle

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Klopsiki:
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać ostudzoną cebulę, bułkę tartą, majeranek i wodę.
Masę długo wyrabiać dodać sól i pieprz, a następnie mokrymi dłońmi formować malutkie klopsiki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, klopsiki obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron.

Sos:
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przełożyć ją do rondla, dodać pomidory w puszce i dusić. Paprykę umyć, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebuli, dodać do pomidorów.

Wszystkie składniki dusić ok. 10 minut, można wlać 1/4 szklanki wody, gdyby sos był bardzo gęsty.

Doprawić go sosem chili, wędzoną papryką, solą, pieprzem na ostro i zmiksować, dodać mleczko kokosowe, włożyć klopsiki i dusić ok 5 -7 minut, często mieszając, bo sos może przywierać do dna rondla.

Makaron muszle ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, w każdą muszlę wkładać po 1 klopsiku razem z sosem i od razu podawać.

ben-ka
Klopsików wyjdzie nam bardzo dużo, bo to miniaturki, więc śmiało nadmiar możemy zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

10.01.2019 23:35
zabieram pomysł, apetycznie wygląda...

Babeczka35

08.01.2019 19:32
Smaczna propozycja.

Basiliana

08.01.2019 18:18
Świetny pomysł na podanie klopsików. Drobna zmiana, a zupełnie odmienia wygląd potrawy. Takie muszle z klopsikami pięknie się prezentują.

bietka

08.01.2019 14:46
Bardzo smaczny obiadek :)

Bożena Matuszczyk

08.01.2019 12:31
Ale czasami nakład pracy się opłaca.;)

Bożena Matuszczyk

08.01.2019 12:26
Pomysłowo i smacznie.;)

ben-ka

08.01.2019 12:29
Dziękuję :) te maleństwa są trochę pracochłonne, ale warto je zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat