Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ziemniaki ugotowane
0.7 kilograma -
ziemniaki
1.5 kilograma -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
kasza manna
3 łyżki -
jajko
1 sztuka -
sól
1 szczypta
Składniki na farsz:
-
mięso mielone
400 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek ząbki
2 ząbki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Sposób przygotowania
Farsz: Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem. Do mielonego mięsa dodajemy też majeranek, sól i pieprz i mieszamy.
Ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. Miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków. Pyzy podajemy np. ze skwarkami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się