Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyzy z mięsem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane

    0.7 kilograma
  • ziemniaki

    1.5 kilograma
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • kasza manna

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na farsz:

  • mięso mielone

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Farsz: Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem. Do mielonego mięsa dodajemy też majeranek, sól i pieprz i mieszamy.
Ciasto:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.  Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. Miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków. Pyzy podajemy np. ze skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat