Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

5.0
(68)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyzy z mięsem.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0.7 kilograma
ziemniaki 1.5 kilograma
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Składniki na farsz:

mięso mielone 400 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Farsz: Mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem. Do mielonego mięsa dodajemy też majeranek, sól i pieprz i mieszamy.


Ciasto:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.  Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. Miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków. Pyzy podajemy np. ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika.k 15.08.2023 16:52
niejadalne
Doradca Smaku 16.08.2023 12:49
Dlaczego tak twierdzisz Moniko? Co poszło nie tak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak