Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    30 dag
  • cebula

    1/2 sztuka
  • ryż

    1/2 szklanka
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • sól

  • papryczka chili

    odrobina
  • ser żółty

    10 dag
  • majonez

    1 łyżka
  • śmietana

    2 łyżki
  • tłuszcz

    do smażenia
  • cukinia

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Młode cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środki. Solimy i odstawiamy na około 30 minut by cukinia zmiękła.
Krok 2 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Przygotowujemy farsz: cebulę siekamy podsmażamy, dodajemy mięso mielone oraz połowę usuniętego miąższu z cukinii. Całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Następnie do farszu dodajemy ugotowany ryż, przecier pomidorowy oraz odrobinę posiekanej papryczki chili. Mieszamy.
Krok 4 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinię.
Krok 5 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Na wierzch nakładamy starty na tarce ser żółty wymieszany z majonezem oraz śmietaną.
Krok 6 - Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem foto
Cukinię zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach przez około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

02.09.2012 11:33
apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat