Mus śliwkowy

Mus śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    15 dag
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
  • białko

    4 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki należy umyć, zalać winem i pozostawić do namoczenia. Z kolei ugotować, usunąć pestki i rozbić w mikserze. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w przygotowanej zimnej wodzie, przecier śliwkowy i sok z cytryny (do smaku). Mus trzeba ubijać od pierwszych oznak krzepnięcia. Gęstniejący mus należy wyporcjowac, oziębić i udekorować. Podajemy nie prędzej niż za godzinę od przyrządzenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

treonina

04.01.2013 13:20
fajny

cooleczka

01.01.2013 12:09
brzmi wybornie

eduszo

25.03.2012 10:43
Super

owca441

28.12.2011 16:11
super

owca441

28.12.2011 16:11
super

karolina1869

16.11.2011 18:00
pyszne

stokrotka

14.08.2011 10:19
mniam

alaaa

01.05.2011 19:25
extra

matii6

29.04.2011 17:34
super

eli82

01.04.2011 00:50
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat