Orzeszki mięsne alla rissotto

Orzeszki mięsne alla rissotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • kasza manna

    3 łyżki
  • sól czosnkowo ziołowa

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • mąka

    do obtaczania
  • oliwa

    do smażenia
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • płatki chili

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • ryż

    3 (w torebkach)
  • rosół drobiowy

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wyrobić na masę z kaszą manną i jajkami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą borowiki z ziołami i solą czosnkową z ziołami.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięsne kuleczki.
Przygotować bulion.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ekstra virgin dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Wsypać ryż i mieszać, aż wchłonie tłuszcz.
Ryż podlać jedną łyżką wazową bulionu i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion.
Ponownie dolać wazówkę bulionu i tak samo postępować do momentu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i kleisty.
Do ryżu dodać kuleczki mięsne, płatki chili, delikatnie wymieszać i na sam koniec dodać odsączony z zalewy groszek.
Ponownie leciutko wymieszać.
Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i odstawić danie na 10 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

17.11.2013 15:45
ciekawa ta potrawa

eli_555

19.04.2011 22:36
pysznie wygląda

wedith1

25.09.2010 17:33
Musi być smaczne :)

eli_555

15.08.2010 09:01
Muszę wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat