Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamowe bagietki z ziarnami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 350 gram
mąka pszenna typ 650 50 gram
drożdże świeże 25 gram
woda ciepła 1/2 szklanki
kefir 1/2 szklanki
olej rzepakowy 2-3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
ziarna sezamu 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
nasiona chia 2 łyżki
oregano duża szczypta
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamowe bagietki z ziarnami

Obie mąki mieszamy z solą, oregano i ziarnami. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy kefir, olej i resztę wody. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub jeśli robimy wieczorem, do lodówki na noc).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C.
Przed włożeniem bagietek do piekarnika, nacinamy je, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak