Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami
- foccacia z pomidorami
- popularne danie kuchni włoskiej
- pyszna przekąska
- do ciasta wystarczy dodać tylko kilka składników np. pomidory, paprykę lub oliwki
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody. W drugiej połowie wody rozpuszczamy sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże i sól do mąki. Dodajemy też oliwę z oliwek (6 łyżek, reszta zostaje do smarowania) i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aby wyrosło. Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta , formujemy palcami płat ciasta na grubość 1,5 cm. Odkładamy placki na 15 minut w ciepłe miejsce aby ponownie ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy pomidory. Pomidory musimy sparzyć gorącą wodą i zdjęć skórkę.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pozostałą oliwą z oliwek smarujemy placki, na których układamy czosnek i pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi (zioła jeśli ktoś nie lubi można pominąć).
Focaccie pieczemy w 200 stopniach przez 25 do 30 minut.