Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwica z morelami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
morele 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
sok z cytryny 2 łyżki
cukier
sól
smalec 1 łyżka
posiekane listki tymianku
miód 1 łyżeczka
białe wino 1/4 szklanki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: polędwica z morelami

Mięso umyj, wygnieść ręką, pokroić na plastry. Lekko rozbić tłuczkiem.
Wymieszaj sól, pieprz, skórkę z cytryny, sok z cytryny, imbir, cukier i oliwę. Natrzeć pastą kotlety i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Morele pokroić w plastry. i podsmażyć na maśle.. dodaj tymianek, miód, wino i duś przez chwilę pod przykryciem. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron. na talerz gdzie marynowały się mięso wlej 1 łyżkę wody i skrop kotlety. Podsmażone kotlety obłóż morelami i duś ok 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak