Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z polewą kajmakową

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 125 gram
mąka krupczatka 125 gram
jajko 2 sztuka
miód lipowy 100 gram
cukier puder 1/2 szklanka
masło 150 gram
kwaśna śmietana 3 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

MASA

kasza manna 130 gram
mleko 1 litr
masło 200 gram
cukier 120 gram

POLEWA

masa kajmakowa 400 gram
masło 100 gram

DO DEKORACJI

orzechy włoskie 100 gram

DO PRZEŁOŻENIA

marmolada 300 gram

Porada

DO PRZEŁOŻENIA: kwaśna marmolada jabłkowa – 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z polewą kajmakową

CIASTO: masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się miodu i masła. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać wystudzony miód i masło, śmietanę oraz obie mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 21x32 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180° C i piec 13 do 15 minut. Pilnując aby placki się nie spiekły. Upieczone placki odstawić do wystudzenia.

MASA: pół litra mleka przelać do miseczki, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną kaszę z mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Ugotowaną kaszę odstawić z ognia, a rondelek nakryć szczelną pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy kaszę zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.

Miękkie mało utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać porcjami wystudzoną kaszę mannę.

POLEWA: miękkie masło utrzeć z masą kajmakową.

WYKONANIE: wystudzony placek posmarować cienko marmoladą, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić połowę masy. No to położyć drugi placek delikatnie go dociskając. Z drugim plackiem należy postąpić analogicznie jak z pierwszym plackiem. Ostatni trzeci placek posmarować masą kajmakowo-maślaną i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto przechowywać w chłodzie w pojemniku na ciasto. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.09.2015 22:07
Wygląda przepysznie
ben-ka 27.01.2015 09:59
Jak ja bym zjadła.......:)
Jagódka77 25.11.2014 19:37
wygląda tak, że aż ręka sama się wyciąga po kawałek
anemon 13.10.2014 19:45
Bardzo Wam dziękuję i polecam, bo faktycznie ciasto jest niezwykle smaczne.
malaczarna23 10.10.2014 17:24
Rewelacyjne ciasto
migotka28 09.10.2014 23:29
wspaniale wygląda
Natalija 09.10.2014 17:17
musiał smakować wybornie, bardzo lubię masę z kaszy, a dodatek kajmaku to już obłęd :)
misia53 09.10.2014 16:54
Miodowniczki są super a Twoje wydanie wyjątkowe.....
inka2012 09.10.2014 15:56
rewelacyjnie wygląda!
Grazyna0211 09.10.2014 14:18
dawno nie robiłam tego ciasta a jest bardzo smaczne dzięki za przypomnienie
Futka 09.10.2014 12:42
Jest boski! :)
mysza75 09.10.2014 12:04
jakie fajne ciacho święta mi przypomina
Mniam 09.10.2014 11:22
Jak z masą kajmakową to ja poproszę do kawy :)
Pani Domu 09.10.2014 11:00
najlepszy placek
mirosława4 09.10.2014 10:57
smaczne to ciasto
IZABELA29 09.10.2014 10:49
przepyszne ciasto
Pietruszka 09.10.2014 10:31
och, uwielbiam takie ciasta
Wafelek2601 09.10.2014 10:20
Świetne ciasto
Wiktoria29 09.10.2014 09:58
świetne ciasto
Krzysztof15 09.10.2014 09:47
pyszne ciacho
VioletoweKucharzenie 09.10.2014 09:22
ale piękne ciacho!
pestka 09.10.2014 09:06
super ciasto
ben-ka 09.10.2014 09:03
Takie smakowite ciasto upiekłaś!
Helena63 09.10.2014 07:47
miodownika uwielbiam ale tego nie znam i na pewno zrobię
Ola1984 09.10.2014 06:56
Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak