Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia marynowana z marchewką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
ocet 10 % 150 ml
cebula biała 1 szt
marchew 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
cukier 8 łyżeczek
nasiona gorczycy Prymat 1 łyżeczka
woda 3 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia marynowana z marchewką

Kroki postępowania

1
Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę.
Krok 1 - Dynia marynowana z marchewką foto
2
Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić
Krok 2 - Dynia marynowana z marchewką foto
3
Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i obieraczką do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić.
Krok 3 - Dynia marynowana z marchewką foto
4
Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Ponownie zagotować zalewę.
Krok 4 - Dynia marynowana z marchewką foto
5
Do wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.
Krok 5 - Dynia marynowana z marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.09.2015 17:50
świetnie wyglądają te słoiczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak