Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogon wołowy 2 kg
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
cebula 2 szt
por (biała część) 1 szt
ząbki czosnku 5 szt
wino czerwone wytrawne 1 butelka
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
mąka
olej do smażenia

Porada

Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak

Kroki postępowania

1
Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu.
Krok 1 - Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak foto
2
Warzywa pokroić w plasterki.
Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku.
Krok 2 - Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak foto
3
Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny.
Krok 3 - Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak foto
4
Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać przyprawą do dań kucharek, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem.
Dusić w temperaturze 190 oC około 3 godziny.
Krok 4 - Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak foto
5
Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.
Krok 5 - Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta 06.01.2024 11:41
Świetny przepis, prosty a smak ogonóww jak w Sewilii !!! Polecam!
Christopher 06.10.2014 17:17
Niestety,nazwa nie zachęca,ale mięsko z galaretką przykostną jest wyśmienite,chociaż nie jest go zbyt wiele.Zazwyczaj jak podaję danie o charakterze "dyskusyjnym"to nie mówię,co to jest. Goście delektują się i zgadują.Póki nie wiedzą co jedzą to zawsze smakuje.
mirosława4 06.10.2014 15:21
ciekawe danie
IwonaDD 06.10.2014 13:24
pysznie wygląda, choć słysząc nazwę raczej bym nie zamówiła :)
Rysia 06.10.2014 11:53
Ciekawe,jeszcze takiej potrawy nie jadłam.
Mniam 06.10.2014 11:50
Coś nowego. Na pewno bardzo dobre.
IlonaAlbertos 06.10.2014 11:03
Niecodzienne danie, ale warte wypróbowania.
Grazyna0211 06.10.2014 10:54
też jestem ciekawa smaku tego dania
Malinka 06.10.2014 10:46
Gdybym nie wiedziała co to, zjadłabym ze smakiem, bo danie wygląda bardzo apetycznie:) A swoją drogą ciekawe do czego w smaku podobne?
Czyki 06.10.2014 10:43
Upieczone wygląda jak pyszne żeberka:) ciekawe jak smakują :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak