Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3
mąka pszenna 3 szkl
miód 35 dag
cukier 1 szkl
masło 20 dag
śmietna ukwaszona 250 ml
woda 2 łyżki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie siekane 0,5 szkl

Do blachy

margaryna do smarowania formy
kasza manna do wysy;pania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Jajka, śmietaną i masło wyciągnąć z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli miód jest zestalony, rozpuścić go. Mąkę połączyć z przyprawą do piernika, przesiać.
Blachę rynienkę wysmarować margaryną, obsypać kaszą manną lub mąką.
Oddzielić żółtka od białek, które należy ubić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dalej dodawać stopniowo miód, żółtka, śmietaną, wodę. Dodać mąkę z przyprawami, kakao. Do miski z ciastem wsypać posiekane orzechy, rozsypując po powierzchni, całość wymieszać. Delikatnie dodać ubite białka, ostrożnie mieszając - najpierw wmieszać 1/4 objętości, następnie całość. Tak powstałe ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st ok. godziny.
Piernik można polać czekoladę roztopioną ze śmietanką.
Smacznego!







UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak