Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brioszka z wzorkiem w środku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki typ 400
woda ciepła 1/2 szklanki
jajko 2 duże
masło 120 g
drożdże suche 4-5 g
cukier 1/3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
cynamon 2-3 łyżeczki
rodzynki 1 garść
jagody goji 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: brioszka z wzorkiem w środku

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, odstawić.
Wymieszać mąkę, cukier, sól i wrzucić do robota kuchennego. Wyrabiać ciasto na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Pomału dodawać wodę z drożdżami. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę 100 g masła. Wyrabiać kolejne minut. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Ugnieść rękoma i zawinięte w folię odstawić na całą noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować ma placek, powierzchnię posmarować stopionym masłem. Posypać cynamonem, rozrzucić rodzynki i jagody goi równomiernie na powierzchni. Suszone owoce można namoczyć ja nie pomyślałam o tym. Ciasto zwinąć w rulonik.
Ciasto wstawić do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut do suchego patyczka.
Studzić na metalowych raszkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.10.2014 11:29
dobre ciasto
norweska20 30.09.2014 18:17
wygląda bardzo apetycznie
Ola1984 30.09.2014 17:59
Bardzo apetyczny wypiek :)
Renata9 30.09.2014 17:30
bardzo smaczna brioszka
Gracer 30.09.2014 16:45
super efekt - pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak