Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z bazylią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 300 g
marchew 1 szt
cebula 0,5 szt
ryż 50 g
kurki 50 g
pieczarki 50 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Sos

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
woda 300 ml
bazylia 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z bazylią

Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem. Odcedzić. Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Mięso mielone dokładnie wyrobić z marchewką, ryżem, usmażonymi grzybami, jajkiem i bułką tartą. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformować kulki na kształt pulpecików i usmażyć na patelni.
W miseczce rozmieszać wodę, koncentrat pomidorowy, bazylię, czerwoną ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu, śmietanę oraz mąkę. Zalać pulpeciki i jeszcze chwilkę podsmażyć. Udekorować posiekana natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.10.2014 09:33
pyszny obiadek
Marta Ryżek-Kalkowska 30.09.2014 14:31
to ulubione klopsiki mojej Urszulki :)))
zabcia117 29.09.2014 07:29
Bardzo smacznie wygląda.
Róża1 28.09.2014 22:11
palce lizać pulpeciki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak