Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po tajsku (Pad thai)
1. Filet z kurczaka dokładnie obmyj i pokrój w małą kosteczkę. Zamarynuj go z łyżeczką curry, imbiru, kolendry, szczyptą pietruszki, solą, pieprzem, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i łyżką sosu sojowego.
2. Na patelni podsmażamy na łyżce oliwy zmielony czosnek i szczyptę pietruszki a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub w piórka cebulę.
3. Na patelnie wrzucamy mięso i podsmażamy je na średnim ogniu.
4. Następnie, gdy kurczak się podsmaży, odkładamy całość na jedną stronę patelni, a na drugiej rozbijamy dwa jajka i robimy małą jajecznicę. Gdy jajko zacznie się bardziej ścinać, wymieszaj je z mięsem i cebulą.
5. Dodaj pół pokrojonej w cienkie słupki marchewkę, pieczarki pokrojone w paski a następnie przekrojone jeszcze raz na pół, pół papryki słodkiej pokrojonej w kostkę i drobno posiekaną niezbyt ostrą papryczkę chilli. Całość wymieszać i smażyć na wolnym ogniu
6. Następnie zalewamy to pół szklanką wody i czekamy aż woda się nieco zredukuje.
7. Dodajemy garść kapusty pekińskiej pokrojone w dosyć spore prostokąty i dodajemy 3 lub 4 łyżki sosu sojowego.
8. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowany makaron, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i danie jest gotowe do podania.
SMACZNEGO!!!