Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżyk

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szkl
woda 4 szkl
masło 1 łyżka
sól do smaku
jajko 2
śmietana 1 szkl
margaryna 2 łyżki
jabłka 1,5 kg
cynamon 1,5 łyżeczki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżyk

Ryż płuczemy zimną wodą. Na patelni roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i podsmażać na małym ogniu dopóki się ryż zeszkli. Następnie wlewamy zimną wodę i szczyptą soli osolimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody (ok. 20 min). Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ryżu, wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy, cynamonem i cukrem do smaku (ok. 6 łyżek). Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć 1/3 ryżu- połowa jabłek- kolejna część ryżu- reszta jabłek- ostania porcja ryżu- wylewamy śmietankę i okraszamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 03.12.2014 14:32
słodkie i dobre
Kejti 27.09.2014 11:31
Pożywny obiadek :-)
Suonatar 23.09.2014 18:50
Warto spróbować :)
smakowita 23.09.2014 16:46
pyszny jest tak przyrządzony ryż
Janina 23.09.2014 16:33
Świetne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak