Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie grzybowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2-3 łyżki
czosnek ząbki 2-3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
olej z pestek winogron 2-4 łyżki
masło 2-3 łyżki
cebula biała 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić, pokroić zalać wodą i zagotować. Nastepnie wodę odlać grzyby wypłukać, nalać wody i znów zagotować. Dodac trochę soli (do smaku), masło i cebulę ( w całości). Gotować około 20 minut. Jeśli to konieczne uzupełniać wodę.
Krok 1 - Pulpeciki w sosie grzybowym foto
2
Do miesa mielonego dodać przyprawę do mielonego, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Dokłądnie wyrobić.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie grzybowym foto
3
Z masy mięsnej uformować małe kulki.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie grzybowym foto
4
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki z każdej strony.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie grzybowym foto
5
Klopsiki przełożyć do sosu. Na patelnię ze smażenia kulek wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać do sosu. Gotować jeszcze około 30 minut ( do momentu aż mięso bedzie gotowe).
Krok 5 - Pulpeciki w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.09.2014 10:17
smaczne pulpeciki
w mojej kuchni 23.09.2014 00:57
syty obiad podano
ada.la 22.09.2014 21:45
fajny obiad
Gracer 22.09.2014 15:51
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak