Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik sojowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sernik masa

soja 30 dkg
jaja 3 szt
budyń waniliowy 1 szt
cukier 3/4 szklanki
jogurt gęsty 1 łyżka
aromat waniliowy 2 krople
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

ciasto

mąka kukurydziana 1/2 szklanki
otręby owsiane 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 150 g
cukier puder 3 łyżki

dekoracja

polewa czekoladowa 1 szt
ziarna sezamu 2 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik sojowy

Kroki postępowania

1
Soję umyć i namoczyć. Powinna się moczyć co najmniej 12 godzin. Po wymoczeniu „wymiętosić” dobrze ziarenka soi, aby zeszła łupinka. Przelewając soję zimna wodą wypłukać nasionka z łupinek.

Krok 1 - Sernik sojowy foto
2
Gotową soję odsączyć na sicie i wsypać do blendera. Zalać wrzącą wodą do wysokości ok 4 cm ponad ziarna soi i zmiksować na papkę. Zmieloną soję przelać do garnka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Cały czas mieszać, bo lubi się przypalać.


Po ugotowaniu masę ostudzić, przelać do szklanego naczynia i wymieszać z łyżką lub dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną masę trzymać w lodówce przez dzień lub dwa. Można piec sernik bez ukwaszania soi, ale jest wtedy mniej serowy w smaku.

Krok 2 - Sernik sojowy foto
3
Składniki suche potrzebne do przygotowania ciasta mieszać razem. Dodać żółtko i zimną margarynę, zagnieść tak, jak kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
Krok 3 - Sernik sojowy foto
4
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę a białka z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę. Soję połączyć z żółtakami, dodać budyń, kurkumę i aromat waniliowy. Na koniec wymieszać z pianą.
Krok 4 - Sernik sojowy foto
5
Schłodzonym ciastem wysypać spód natłuszczonej formy – ciasto nie jest zbite, raczej przypomina kruszonkę. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiec spód przez ok. 10 minut (temperatura – ok 200 stopni).

Na ciepłe ciasto wylać gotową masę i piec ją przez ok godzinę w temperaturze 160 stopni (ponieważ u mnie po 40 minutach masa była jeszcze płynna podniosłam na 15 minut temperaturę do 180 stopni). Następnie przez 20 minut trzymać ciasto w temperaturze 100 stopni. Ciasto zawsze pęka, więc nie należy się podobno tym przejmować.
Krok 5 - Sernik sojowy foto
6
Trzymać ciasto w piekarniku dopóki nie wystygnie. Dopiero zimne wyjąć z tortownicy.
Udekorować polewą czekoladową i prażonymi ziarnami sezamu oraz słonecznika wymieszanymi z odrobiną cynamonu.
Krok 6 - Sernik sojowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.09.2014 14:27
ciekawe ciasto,pewnie smaczne
irenka 15.09.2014 20:12
uwielbiam sernik,ale takiego jeszcze nie jadłam
noninka77 15.09.2014 19:54
Fajnie wygląda :)
cris04 15.09.2014 19:02
Jestem ciekawa jak smakuje.....
krokus 15.09.2014 18:28
ciekawy przepis
bhb8 15.09.2014 17:48
zapowiada się smacznie
Jadwiga/Jaga85 15.09.2014 17:31
Ciekawy eksperyment!
cukiereczek 15.09.2014 17:10
Wspaniały
Bernadeta1 15.09.2014 15:36
Takiego nie jadłam, super pomysł
monikalangier 15.09.2014 15:26
super pomysł
adelajda 15.09.2014 15:20
Pomysłowe to ciasto :))
fotoviderek 15.09.2014 15:10
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak